• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size

A képek megtekintéséhez az Adobe Flash Player letöltése szükséges.

Hálaadás az új helyre költözött Levéltárban

2010. október 29-én 16 órakor hálaadásra gyűltünk egybe a
KECSKEMÉTI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LEVÉLTÁRÁ-ban
az új helyén, az Ókollégium 2. emeletén (Kálvin tér 1. sz.), ahova október 1-jétől átköltözött.


A vendégeket elsőként Varga Nándor elnöklelkész üdvözölte, rövid áhítatot tartott, és kiemelte a MÚLT kutatásának jelentőségét, a ránk hagyott örökség megismerésének és megtartásának fontosságát.

A kutatómunkára berendezett teremben Szabó Zsuzsa lp. köszöntötte és kalauzolta az érdeklődőket. Köszönetet mondott a segítőknek, a kiállított tárgyakhoz magyarázatot fűzött és érdekességekkel is szolgált a letűnt korokból ránk maradt gazdag gyűjtemények kapcsán.

A látogatóknak Petrányi Lajosné levéltáros elkészítette a családfakutatáshoz szükséges formanyomtatványt, amit egy szép igés-lap kíséretében vehettük át.

Kutatásuk nyomán pl. a korunkban oly népszerű névjegykártya elődjét, a VIZITKÁRTYA történetét, a névjegykártya küldés etikettjét is megismerhetjük.

Ez alkalommal megtekinthettünk a kutatószoba mellett található óriási termet is, ahol a kordokumentumokat tárolják. Mindazok, akik a város, az egyház, vagy saját családjuk történetét kutatják majd, ezen túl oda már nem léphetnek be, a munkájukhoz szükséges anyagot, okmányokat a levéltárosok hozzák majd ki. Legtöbbjükhöz, pl. a gondnoki naplók, még ők is csak cérnakesztyűvel nyúlnak. Ez alkalommal mi is ujjainkra húzhattuk a fehér kesztyűt, mielőtt fellapoztuk a megsárgult lapokat.

 

A felújítási munkálatokról Lévai Krisztián szolgáltatói igazgató beszélt. „A szerkezet kialakítását egyrészt az épület állapota indokolta” – mondta. A polcrendszert áthidalókra függesztették fel, ami hosszútávon biztonságot nyújt. Korszerűsítve lett a fűtésrendszer, a födém, a parketta, a riasztóberendezés.

 

 

 

 

Ezzel a levéltár és több száz éves anyaga méltó helyre került, ahova előzetes bejelentkezés után szeretettel várják a kutatókat.

T.-K. Éva

 

 

"Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál."

/Példabeszédek 18,10/

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2016. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2015. évről

A Kecskeméti Református Kollégiumi Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2014. évről

Lelkigondozás

SKYPE: lelkigondozas1
Telefon : 06-1-201-0011

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"